Compra y consumo de alimentos después del confinamiento por la pandemia de COVID-19: percepciones de adultos en Cuenca, Ecuador

Authors

  • María Estefi Mendez Criollo Carrera de Nutrición y Dietética, Facultad de Ciencias Médicas. Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador. https://orcid.org/0000-0003-1538-904X
  • Carolina Morocho Pillco Carrera de Nutrición y Dietética, Facultad de Ciencias Médicas. Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador. https://orcid.org/0000-0002-7444-2704
  • Mauricio Espinoza Mejía Departamento de Ciencias de la Computación, Grupo de Gestión de Conocimiento, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador.-Grupo de investigación: Tecnologías aplicadas a la investigación en Salud, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador. https://orcid.org/0000-0003-0452-9721
  • Victoria Abril Ulloa Carrera de Nutrición y Dietética, Facultad de Ciencias Médicas. Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador.-Grupo de investigación: Tecnologías aplicadas a la investigación en Salud, Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador.-Grupo de Investigación en Alimentación y Nutrición Humana, Facultad de Salud Pública, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo, Cuenca, Ecuador. https://orcid.org/0000-0002-4083-8401

DOI:

https://doi.org/10.47187/cssn.Vol13.IssEd.Esp..177

Keywords:

abastecimiento de alimentos, consumo de alimentos, seguridad alimentaria, COVID-19

Abstract

Introduction: The COVID-19 pandemic shocked the world population causing changes in eating habits, food purchase and consumption, physical activity, emotional state, among others, due to the economic impact and the measures applied to prevent the virus's spread. Objective: To analyze the adult's perception about the food purchase, consumption, and preparation, practiced after the confinement by the COVID-19 pandemic. Methods: An exploratory qualitative study was carried out. Twenty adults from the urban and rural areas of Cuenca participated. Semi-structured interviews were conducted until saturation. They were transcribed verbatim and analyzed manually. Results: Food purchase and consumption have changed from the confinement due to the COVID-19 pandemic. All participants indicated that they had difficulty accessing food due to their low purchasing power. Participants from rural areas had access to natural foods of their own crops. Conclusions: The participants in general had difficulties accessing food with good nutritional quality, which could worsen the situation of food insecurity that existed in Ecuador before the Pandemic. More studies are necessary to generate strategies focused on improving the food situation of the population at the local and national levels.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2022-06-30

How to Cite

Mendez Criollo, M. E., Morocho Pillco, C., Espinoza Mejía, M., & Abril Ulloa, V. (2022). Compra y consumo de alimentos después del confinamiento por la pandemia de COVID-19: percepciones de adultos en Cuenca, Ecuador. LA CIENCIA AL SERVICIO DE LA SALUD Y NUTRICIÓN, 13(Ed.Esp.), B_44–55. https://doi.org/10.47187/cssn.Vol13.IssEd.Esp.177

Issue

Section

Artículos originales