Nutritional risk and characteristics of the diet consumed by elderly adults in private geriatric centers. Ibarra 2023.

Authors

  • Patricia Mercedes Carrasco Paredes Facultad Ciencias de la salud, Universidad Técnica del Norte, Docente de la Carrera de Nutrición y Dietética, Av. 17 de Julio 5-21, Ibarra.
  • Alejandra Maribel Gómez Gordillo Facultad Ciencias de la salud, Universidad Técnica del Norte, Docente de la Carrera de Nutrición y Dietética, Av. 17 de Julio 5-21, Ibarra.
  • Eugenia Eliza Andrade Hernández Facultad Ciencias de la salud, Universidad Técnica del Norte, Docente de la Carrera de Nutrición y Dietética, Av. 17 de Julio 5-21, Ibarra.
  • María José Corrales Nieto Facultad Ciencias de la salud, Universidad Técnica del Norte, Estudiante de la Carrera de Nutrición y Dietética, Av. 17 de Julio 5-21, Ibarra.

DOI:

https://doi.org/10.47187/cssn.Vol15.Iss1.274

Keywords:

Elderly, diet, geriatric centers, nutrition

Abstract

Attention to the nutritional risk and dietary patterns of older adults in private nursing homes has gained relevance due to the global aging of the population. This group is considered vulnerable, and facing significant health and social challenges. The objective of this descriptive cross-sectional study was to identify nutritional risk and dietary patterns in older adults in private geriatric centers in Ibarra in 2023. The Mini Nutritional Assessment (MNA) and surveys on diet and sociodemographic data were used, analyzing 123 surveys with the Jamovi program. The results highlight that dietary characteristics influence nutritional risk, including food texture, odor and taste. In conclusion, this study underlines the importance of considering diets in geriatric centers as determinants of nutritional risk in older adults, emphasizing the need to promote healthy diets adapted to their needs.

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Published

2024-07-23

How to Cite

Carrasco Paredes , P. M., Gómez Gordillo , A. M., Andrade Hernández , E. E., & Corrales Nieto , M. J. (2024). Nutritional risk and characteristics of the diet consumed by elderly adults in private geriatric centers. Ibarra 2023. LA CIENCIA AL SERVICIO DE LA SALUD Y NUTRICIÓN, 15(1), B_81–90. https://doi.org/10.47187/cssn.Vol15.Iss1.274

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